Casa noua pentru zeci de asistati cu dizabilitati

Casa noua pentru zeci de asistati cu dizabilitati Zeci de persoane cu grave deficiente aflate in sistemul institutionalizat vor fi transferate de la Badacin intr-un spatiu nou de ingrijire. Potrivit directorului Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj, Violeta Milas, 50 de bolnavi (cu varste intre 18 si 46 de ani) cu grave deficiente neuropshihice si neuromotorii vor fi beneficiarii unui proiect finantat din fonduri europene. Valoarea prevazuta pentru proiect este de 999.000 de euro, din care 900.000 de euro vor fi alocati de Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare (finantare prin imprumut acordata Satului Roman in cadrul unui program de incluziune sociala) si 99.000 de euro reprezinta contributia Consiliului Judetean Salaj la proiect.

Pacientii provin din Centrul de Integrare prin Terapie Ocupationala pentru Persoane cu Handicap din Badacin, unitate care face obiectul unei restructurari. Centrul din Badacin, care are acum peste 100 de beneficiari, este ultima unitate din sistem din judet care va fi restructurata. Acest proces se va face prin construirea unui nou sediu la Nusfalau (un Centru de Ingrijire si Asistenta) cu o capacitate de 50 de locuri. Cladirea va fi amplasata pe un teren acordat de Primaria din Nusfalau in vecinatatea garii si a grupului scolar din localitate. Totodata, vor fi reorganizate spatiile interioare si vor fi dezvoltate serviciile destinate pacientilor din Badacin. Demersul s-a impus deoarece in prezent, CITOPH Badacin nu poate oferi asistatilor serviciile necesare si conditiile impuse de standardele de calitate in domeniul protectiei persoanelor adulte cu handicap, din cauza unei dotari necorespunzatoare, a deficitului in ce priveste utilitatile, a aglomerarii spatiilor, a compartimentarii necorespunzatoare, a deficitului sau lipsei de accesibilizari, a explicat Violeta Milas.

Centrul de la Badacin este supraaglomerat (cei 124 de asistati sunt cazati cate trei sau patru intr-o camera), nu ofera servicii diferentiate in functie de nevoile bolnavilor, nu dispune de spatii pentru activitati terapeutice (de recuperare si reabilitare). Pe de alta parte, unitatea are probleme cu utilitatile, apa este asigurata din fantani proprii (care in conditii de seceta nu pot asigura volumul de apa necesar activitatilor zilnice, si pe de alta parte, aceasta este foarte calcaroasa), iar canalizarea se face prin fose septice.

Pacientii care vor fi transferati la Nusfalau vor beneficia de spatii modernizate si amenajate conform standardelor de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati; vor avea la dispozitie 25 de dormitoare, din care patru vor avea cate doua paturi accesibilizate pentru persoanele imobilizate in totalitate, un club, sala de recuperare, sala de tratamente medicale, cabinet de kinetoterapie, bucatarie, spalatorie. Pentru persoanele care raman in Badacin vor fi infiintate locuinte protejate, in intentia ca acestia sa dobandeasca abilitati de viata. Ei vor avea sanse de reintegrare profesionala deoarece au la dispozitie ateliere pentru terapie ocupationala (de tesatorie, impletituri si tamplarie), precum si sere si o anexa gospodareasca cu zece vaci.

Leave a Comment